Glasrobot

 

Een glasrobot is een compacte verrijdbare machine met aan de voorzijde een glasmanipulator, waarmee er grote ruiten en/of andere gladde materialen met een dichte structuur kunnen worden opgepakt en worden verplaatst of gemonteerd.

Hieronder ziet u twee voorbeelden van een Glasrobot (bordeaux-grijs is een outdoor model / geel-blauw is een indoor model).

Glassworker 625Glasrobot Vector 400

Een glasrobot heeft een telescopeerbare hefarm met daaraan bevestigd een glaskop voorzien van een vacuuminstallatie met 4 of meer zuignappen. Deze zuignappen kunnen vervolgens kantelen, kippen en draaien om zodoende het glas in de gewenste positie te brengen.

De vacuuminstallatie is uitgevoerd met een 2-weg vacuumsysteem met dus 2 gescheiden vacuum-circuits en 2 onafhankelijk werkende vacuumpompen. Als het ene circuit onverhoopt uitvalt moet het tweede circuit de gehele maximale last over kunnen nemen. Een zeer veilige overcapaciteit dus.

De uitvoeringen verschillen met name in maximale hefcapaciteit. Deze beginnen bij zo’n 180 kg tot maximaal 1400 kg.

Glasrobots zijn er grofweg in twee types; de zogenaamde indoor-modellen en outdoor-modellen (ook wel offroad genoemd). Het grootste verschil zit hem in de aandrijving van de machine en in de gebruikte wielen.
– Indoor gebruikt achterwielaandrijving en vaak harde kunststof of rubberen wielen.
– Outdoor gebruikt voorwielaandrijving en brede geprofileerde terreinbanden op lucht of volkern.

Doordat bij outdoormachines de zware last zorgt voor een goede grip op de voorwielen kunnen deze dit beter overbrengen op de ondergrond en hebben daardoor dus meer grip.

De meeste glasrobots kunnen elektrisch telescoperen en kantelen. Het draaien van de glaskop gebeurt meestal handmatig.
Bij Glasrobots die echt zware gewichten aan kunnen (bv. 600 kg) is het raadzaam om ook deze draaibeweging te laten doen door een elektromotor. Indien je namelijk de glasplaat niet precies in het midden aanzuigt zal de last altijd doorhangen naar de zwaarste zijde. Hierdoor zal tijdens het draaien van de glaskop de zwaarste zijde nog met de hand iets moeten worden opgetild en vast gehouden om het glas te kunnen kantelen.

Het mooiste en fijnste werken doe je dus met een Glasrobot waarbij je alle bewegingen, waaronder het draaien dus elektrisch kunt doen.

Bij de meeste Glasrobots kun je ook het glas tijdens stilstand iets zijwaarts bewegen (5 cm links – 5 cm rechts).
Dit noemen we een side-shift.
Bijna altijd gebeurt dit door de machine over de aandrijfas te verschuiven. Het nadeel hiervan is dat je glas ook schuin mee zal bewegen en je dus weer scheef voor de opening zal komen.
Mooier is het als de side-shift voor op de glaskop zit, waarbij het glas in dezelfde positie naar links en naar rechts kan bewegen. Helaas hebben slechts enkele Glasrobots deze functie op deze manier.

Wilt u een complete glasrobot aanschaffen, voorzien van alle mogelijke voordelen, alle functies elektrisch bedienbaar en standaard voorzien van een radiografische klavier-afstandsbediening, laat u dan eens vrijblijvend voorlichten over de Glassworker GW-625 van Uplifter Germany. Deze glasrobot is Made in Germany, zeer hoogwaardig en heeft een uiterst gunstige prijs.

Topspin International verzorgt indien gewenst een geheel vrijblijvende demonstratie van deze machine bij u op locatie. Ook kan deze Glassworker GW-625 worden gehuurd.

Voor een overzicht van de door ons aangeboden glasrobots kunt u hier klikken.

Back to Top